Egynapos kirándulások Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön

Sziasztok!

Ezúttal is egynapos kikapcsolódásra való tippeket hoztam, méghozzá olyanokat, amik Magyarország észak-keleti részén találhatók, Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön. Bár lesz egy kakukktojás benne.
Azt előre is szeretném leszögezni, hogy csak olyan helyről írok, ahol már jártam, így ne várjon senki teljes listát. Viszont, ha lesznek újak, amik várhatóak, hiszen van jó pár hely, amiket szeretnék meglátogatni, azokról lesz majd új bejegyzés, és belinkelem pluszba majd ide is.


Kezdjük a Mátrával. Sajnos még itt annyira nem voltam, így a lista két dologból fog állni, ami viszont egy túra alkalmával meglátogatható.

Benevár romjai & Remete barlang
Mátrafüredről indultunk, ahol volt parkoló is. A + jelzést követtük végig az út során. Fel lehet menni a Kékestőig is, de mi mivel télen voltunk csak a Remete barlangig mentünk, ahonnan aztán visszafordultunk.
A túra hossza 8 km körül van, oda-vissza, valamint szűk 400 m az emelkedés. Mi mivel lassú, kényelmes tempóban szoktunk menni, plusz eléggé elidőztünk a várromnál és egy szép kilátópontnál is, így kb. 5 óra alatt jártuk meg.
A túra elején a Bene-patak mellett haladunk, ahol van egy hangulatos kis leülő rész is kialakítva. Mi visszafele telepedtünk le itt, amikor már alig voltak a környéken, hogy kifújjuk magunkat hazaindulás előtt és megegyük a vacsinkat. Én személy szerint imádom hallgatni a víz csobogását, szóval nagyon tetszett. Ezután mivel elkezdünk felfelé menni, már csak néha lehet hallani halkan a patakot.
A vár előtt nem sokkal egy kisebb ösvényen balra egy kisebb kilátóhelyhez juthatunk. Innen már csak pár perc és a romoknál vagyunk, ami mégha nem is sok, azért a tábla segítségével el tudjuk képzelni, milyen is lehetett egykoron.
Benevár romjaitól egyszerűen csak követnünk kell tovább a + jelzést a Remete-barlangig. Ne számítsunk nagy barlangra, ez jobban egy beálló rész maximum. Viszont télen nagyon jól néznek ki a lelógó jégcsapok. Ugyanakkor a közvetlenül a barlanghoz felmenő ösvény elég csúszós is tud lenni, ha nagyon ki van taposva a hó, vagy akár sáros időben.
Viszont összességében nem mondanám nehéz túrának. Vannak persze jobban emelkedő részek, és a fent említett eseteknél mindenképp oda kell figyelni, de hát hol nem?
Bene-patak

Várrom előtti kilátópont

Benevár romjai


Remete barlang

A barlang fele egy másik kilátópont



Ezután térjünk át a Bükk-vidékre, ahol szintén nagyon sok túra várhat ránk.
Volt amiről már írtam is, továbbá lesz még bejegyzés ehhez a környékhez, mert itt, ha mindent elkezdenék részletezni az nagyon sok lenne. Szóval inkább felsorolás jelleggel és pár szóval nézzük meg őket.

Szilvásváradon a Szalajka-völgy
Jól kiépített ösvényen tudjuk végig járni, tehát gyerekkel is teljesen ideális.
Meg tudjuk nézni a Fátyol-vízesést, van tó, forrás, halastó, finom pisztrángokat tudunk enni. Aztán ha van kedvünk mászni, akkor felmehetünk az Istállóskői-barlanghoz.
Ugyanakkor sok minden más is van a közelben, amik viszont már túrautak. Ezekről azonban jelenleg még nem tudok mesélni.
Sáfrány Pisztrángudvar mellett

Szikla-forrás

Felső-tó

Istállóskői-barlang

Lillafüred
Szintén van könnyed sétálós, családias program lehetőség bőven. Egy nap még lehet nem is elég teljesen, hogy mindent megnézzünk. Így csak nagyvonalakban vázolom itt is.
Megnézhetjük a Lillafüredi függőkertet, sétálhatunk a Hámori-tónál, vagy csónakázhatunk is rajta. Meglátogathatjuk az Anna mésztufabarlangot és/vagy a Szent István-barlangot. De libegőzhetünk is egyet.

Lillafüredi Függőkertek

Libegő

Fehérkőlápa kilátópont


A Bükkben nagyon sok barlang található egyébként, amiket túrák alkalmával felfedezhetünk. Lillafüred környékén is van pár. Mi ebből egynél voltunk, ami egy nagy kedvencem lett.

Dante pokla, avagy Udvar-kő
Lehet nem barlangnak kellene nevezni, viszont ehhez a kategóriához szerettem volna sorolni. Igazából egy beszakadt víznyelő hely.
Mivel időszűkében voltunk, mi csak ezt akartuk nagyon megnézni elsőkörben, ezért Csókástól indultunk el, ahonnan fél óra körül van csak az út. Szóval tudom ajánlani azoknak is, akik csak egy 2 órát szánnának rá.
Viszont ami fontos, hogyha le akarunk menni az aljára akkor nem árt készülni akár kesztyűvel. Na meg nagyon sáros időben nem hiszem, hogy ajánlott. Mert elég meredek, gyökerekben kapaszkodós részen kell le és feljönni.
Ugyanakkor nagyszerű élmény az aljáról felnézni, továbbá hűsölhetünk lent egy jót a saját mikroklímájának köszönhetően.

Suba-lyuk és Ördögtorony
Szintén egy barlang, ráadásul „erkéllyel”. Több látnivalóval egybefűzve a Hór-völgyében tetszőleges nagyságú túrákat tudunk csinálni. Viszont erről már van egy bejegyzésem, amit ITT olvashattok.

Bélkő-hegy
Szintén nagy kedvenc hely az egykori pala- és mészkőbánya. Csodás kilátással, a Ciszterci Apátság Templomával és akár tóval is. De a részletesebb leírást erről is megtalálhatjátok ITT.


Ennyi lett volna egyelőre a Bükk-vidék, következik a Zempléni terület.
Elég sok vár van ezen a részen, szóval, aki szereti őket, lehet mazsolázgatni belőlük. Mi a Boldogkő várát néztük meg, ami viszont szerepelt a Telkibányás bejegyzésemben, az ottani túrákkal együtt (ITT nézhetitek meg). Így mivel több dolog csak tervben van erről a területről, ezért ezt ennyiben is hagynám most.

Tarcali bányató
Egy kis gyöngyszem Tokajhoz közel, Tarcal mellett a tiszta zöldes-kékes vízével. Mellette pedig felsétálhatunk az Áldó Krisztus szoborhoz, amit levendulák vesznek körül, no meg kilátást is kapunk. Ezek miatt pedig abszolút megéri, ha a szoborra magára nem is vagyunk kíváncsiak jobban.

Tisza-tavi Ökocentrum
Aki szereti a halas, akváriumos dolgokat, azoknak mindenképp ajánlott meglátogatni. Nem olyan nagy, de van parkja is más állatokkal, játszótér, tó. Röviden minden, ami kell egy jó kikapcsolódáshoz.

Hortobágy
Aki még nem volt soha, annak egy kis Hortobágyi barangolást is tudok javasolni, megnézni a kilenclyukú hidat, meg úgy mindent.

Az előző kettő mellett még megemlíteném, hogy a Tisza-tónál és a Hortobágyi-halastavaknál is vannak tanösvények. Ezekről azért nem írok most többet, mert nekem is még csak tervben vannak.

Nyíregyházi Állatpark és Sóstó
A nyíregyházi állatkertről szerintem már mindenki hallott, valamint rosszat se igazán tudok róla mondani. Viszont, ha van időnk mellette, akkor Sóstót is érdemes körbe sétálni.

Debrecenről és a közelében levő dolgokról már írtam, azt megtaláljátok ITT.

Karcagi lombkorona sétány
Ha Karcagon járunk érdemes meglátogatni a lombkorona sétányt, ami habár nem hosszú, de mégis felüdítő. Nekem egyébként nagyon tetszik, ez az ötlet, hogy kiépített, lombkorona magasságban sétálhatunk az erdőben. Tervben is van, hogy a többi ilyen helyet is meglátogassam, ha arra járok.

A kakukktojás pedig:
Mini-Magyarország és arborétum
Szarvason pedig szintén elidőzhetünk egy napot. A Mini-Magyarország nagyon szépen meg van csinálva, engem teljesen lenyűgözött. Mondjuk, ha nyáron megyünk, nem árt készülni sapkával és a reggeli órákra időzíteni, mert árnyékot nem sokat fogunk találni, ha pedig mindent meg akarunk kényelmes tempóban nézni, azért az nincs meg fél óra alatt. De utána nincs is jobb, mint az Arborétumot bejárni a fák árnyékot adó kellemes levegőjén.
Az arborétumban

Ha már Debrecen az otthonom (:


Hozzászólásban nyugodtan írjátok meg saját élményeiteket, kérdéseitek, ha van! Valamint, ha tetszett a bejegyzés kövessetek akár itt, akár a faces, akár az instás profilomon, ahol szintén osztok meg képeket és persze az új bejegyzéseket!

Bye,
Cathy

Megjegyzések