Látnivalók Debrecen közelében

Sziasztok!

Ez a bejegyzés most főleg azoknak fog szólni, akik Debrecenben vagy a környéken laknak és ki akarnak egy kicsit mozdulni a természetbe. Persze lehet nem tudok újat mondani egyeseknek, de hátha valakinek igen.
Kocsival minden hely 1 órán belüli távolságra van. Szóval tökéletes arra, ha ki akarunk mozdulni, de nem a városba mennénk és persze nem is messzire.
Mochi, a túravezetőnk (:

Én például csak pár éve kerestem rá, hogy milyen romok vannak a közelben, addig valamiért eszembe sem jutott, pedig imádom az ilyen helyeket, mondjuk a kedvenceim a vár maradványok, de az itt az Alföldön tényleg nem igazán van. Templomromok már annál inkább, szóval menjünk is rajtuk végig.

Zeleméri templomrom
Talán az egyik kedvencem. Habár az egyik oldalon ott van pár ház, a többi irányba már csak a földeket látjuk és csendes is.
Maga a rom egy kis dombocska tetején van, körülötte pedig lent vannak padok is, szóval nyugodtan le lehet ülni beszélgetni, pihenni.
Napnyugtakor pedig különösen szép tud lenni, mindenképpen ajánlom.

Fancsika, Fancsikai templomrom, kilátó és Ördögárok
Fancsikánál már lényegesen több időt el lehet tölteni. Habár maga a vizes terület már jelentősen lecsökkent, azért van itt egy kis kilátó, lentebb pedig egy templomrom. Ez mondjuk tényleg csak egy kevés maradványa a régi épületnek.
Valamint ha Külső Vámospércsi útról közelíti meg valaki, annak tudom ajánlani, hogy vessen egy pillantást az Ördögárokra is, ami szinte közvetlen az út mellett van. Az egykori sáncrendszer egy aprócska „maradványát” nézhetjük meg.

A Parlagi templomrom szintén közel van Debrecenhez, viszont ide még nem mentünk el. Két másikat néztünk még meg, amik viszont már kicsit messzebb vannak.

Gúti templomrom
A Pusztatemplomnak is nevezett maradvány Nyíradony közelében található. Teljesen bent van az erdőben, ahol van túraútvonal is, valamint dámszarvasokat is láthatunk, ugyanis elég sok él a Gúti erdőben.
A hely másik érdekessége, amit én mondjuk csak utólag tudtam meg, hogy legendák keringenek titkos alagútról, valamint eldugott kincsről is. No meg egyesek szerint különleges energiája van, amit nem tudok igazolni, mert engem alapból mindig jól feltölt és boldogsággal tölt el, ha kint lehetek a természetben. De várom a tapasztalatát bárkinek, főleg, ha valamelyik legenda bizonyítékát megtalálja!

Herpályi Csonkatorony
Az utolsó a Berettyóújfalu határában lévő hely, ami szintén nem esik nagyon kinti területre, de azért érdemes meglátogatni, ha valaki szereti az ehhez hasonló helyeket.


Nagyhegyes fele egy másik látnivaló vár ránk, ami már nem rom.

Kráter-tó
A gázkitörés után keletkezett tó körbeölelve fákkal a szántóföldek közepén szintén megér egy látogatást. Itt is vannak kirakva padok, körbe is tudjuk járni a helyet szépen.
Az egyetlen kis hátránya, hogy sajnos a közelben levő állattenyésztő telep szagát, főleg odafele menet lehet érezni. De ez ne vegye el senki kedvét, mert mikor ott voltunk már nem is igazán érződött, ha jól emlékszem semmi. Persze ez függhet gondolom az időjárástól is.


Végezetül pedig Vekeri-tó körül és Hármashegyalján is tudunk egy jót sétálni. Az utóbbinál szintén van kilátó és tó a tanösvény mentén. De ezeket szerintem mindenki ismeri és nem csak hallásból, de ha mégsem akkor ideje akár egy napot eltölteni ott és feltöltődni.


Nektek mi a kedvenc helyetek itt a környéken, amit belevennétek a listába?
Valamint, ha tetszett a bejegyzés kövessetek akár itt, akár a faces, akár az instás profilomon, ahol szintén osztok meg képeket és persze az új bejegyzéseket!


Bye,
Cathy

Megjegyzések